Afmetingen van platform op schaarhoogwerker
Schaarhoogwerkers zijn de ideale machines voor werkzaamheden op hoogte waarbij een groot vloeroppervlakte, een grote hefcapaciteit of een combinatie van beiden nodig is. Wij zijn gespecialiseerd in schaarhoogwerkers met grote platforms, bijvoorbeeld voor werkzaamheden aan spoor of tuinbouwkassen.
De kleinste schaarhoogwerker die wij maken is net zo groot als een kleine zeecontainer. Het platform is dan 2,30 meter breed en 6 meter lang, maar in de lengte is het platform uitschuifbaar tot een totale lengte van 8 meter. Ons grootste platform voor een schaarhoogwerker is uitschuifbaar in zowel lengte als breedte. Dit platform is 7,5 meter lang en kan uitgeschoven worden tot 12 meter, de breedte kan uitgeschoven worden van 3 meter tot 5,7 meter.
Maximale hoogte schaarhoogwerker op rups
Schaarhoogwerkers variëren natuurlijk niet alleen in de grootte van het platform, maar ook in de maximale hoogte. De minimale hefhoogte waarvoor wij schaarhoogwerkers bouwen is eigenlijk altijd 5 meter geweest. Tegenwoordig zien we natuurlijk dat veel werkzaamheden steeds meer de hoogte in gaan, bijvoorbeeld in de kassenbouw waar we steeds hogere kassen willen bouwen, zoals voor meer-lagen teelt. Dan is er dus ook behoefte aan schaarhoogwerkers voor grotere hoogtes. De maximale hoogte die wij tot nu toe gerealiseerd hebben is een hoogwerker die tot 11,50 meter vloerhoogte gaat, maar in theorie kunnen we hoogwerkers op rups tot 19 meter hoogte maken. De vraag is daarvoor echter nog nooit bij ons gekomen.
Schaarhoogwerker met platform op rups biedt efficiëntie voordelen
Het platform van de schaarhoogwerker biedt twee mogelijkheden tijdens werkzaamheden, namelijk het efficiënt verplaatsen van werknemers in een relatief groot werkgebied op hoogte en het efficiënt heffen van zeer zware of grote materialen naar een werkgebied op hoogte.
Een schaarhoogwerker met platform biedt een relatief groot werkoppervlak op hoogte, vergeleken met andere soorten hoogwerkers. De innovatieve uitschuifbare platforms maken een nog groter werkgebied mogelijk. Zo hebben wij bijvoorbeeld hoogwerkers geleverd die ingezet werden bij de realisatie van tunnels op de Betuwelijn, specifiek voor het aanbrengen van sprinklersinstallatie. Oorspronkelijk wilde de klant 20 standaard telescoopwerkers inzetten met een manschappenbak van 2 bij 1 meter om vervolgens met twee hoogwerkers de pijpen van 6 meter op te hangen. Naast het feit dat dit verboden is, is het ook niet efficiënt. Daarom hebben wij 6 schaarliften voor de klant ontwikkeld en gebouwd. Iedere schaarlift had een platform van 6 bij 3 meter, welke in vier richtingen kon uitschuiven naar een lengte van 10 meter en een breedte van 7 meter. In het midden van het platform werd op twee steunen een bundelpijp met een lengte van 6 meter en een totaal gewicht van 1000 kilo gelegd. Dit maakte de werkzaamheden veilig, eenvoudig en efficiënter.
Een ander efficiëntie voordeel van de schaarhoogwerker met platform is de grote hefcapaciteit. Dit is vooral een alternatief voor het verplaatsen van materialen in hoogwerkers met een bak, waarin geen materialen groter dan de bak vervoerd mogen worden. Het platform maakt het mogelijk grotere en zwaardere materialen te verplaatsen. De schaarhoogwerker met platform biedt al snel 1,5 ton hefcapaciteit.
Veranderingen en innovaties van schaarhoogwerkers
Bij BSE Ymond ontwerpen en bouwen we inmiddels al ruim 25 jaar hoogwerkers. In die tijd is er veel veranderd, maar ook veel is hetzelfde gebleven. Het principe van een hoogwerker is natuurlijk hetzelfde gebleven, maar zoals eerder al benoemd zijn ze groter geworden en worden schaarhoogwerkers ook voor veel meer werkzaamheden ingezet dan 20 jaar geleden.
“De eerste schaarlift die ik ontwikkelde moest omhoog, en dat was het. We konden het platform niet uitschuiven, het was gewoon een schaarlift met een platform. Inmiddels maken we uitschuifbare platforms, schaarliften met een hefcapaciteit van 3 ton, met een hefmast en een kraan of manipulatoren op het dek. Wat onze klanten ook vragen, wij onderzoeken hoe we het zo goed mogelijk waar kunnen maken.” – Jaap Beentjes
In de besturing van de schaarliften is overigens wel veel veranderd. Waar besturingen eerst nog volledig bedraad en met relais uitgevoerd waren, gaat nu alles doormiddel van PLC’s en radiografische besturingen. Ook is het stempelen vrijwel volledig vervangen door nivelleren t.o.v. de onderwagen, voor het rechtzetten van de hoogwerker. Het concept van de schaarhoogwerker is al decennia hetzelfde, maar er is zoveel aan veranderd dat het inmiddels toch weer een heel ander en veel innovatiever product geworden is. BSE Ymond staat erom bekend de laatste technologische ontwikkelingen te omarmen en deze in te zetten in de ontwikkeling van custom hoogwerkeroplossingen.
Bent u benieuwd naar onze ervaring met schaarhoogwerkers of heeft u behoefte aan advies over de inzet van schaarhoogwerkers in uw proces? Neem contact met ons op, we beantwoorden uw vragen graag en denken met u mee over de beste oplossingen.