Schaarhoogwerkers van onschatbare waarde in de tuinkassenbouw

De markt van schaarhoogwerkers is een grote, diverse markt. Hoogwerkers zijn in ontzettend veel soorten, maten en uitvoeringen te koop of te huur. Alleen al de wereldwijde huurvloot beslaat ca. 1,5 miljoen stuks! De schaarhoogwerker op rups is een type hoogwerker die in het bijzonder geschikt is voor de tuinkassenbouw. In deze sector is de schaarhoogwerker op rups van onschatbare waarde. Naast de schaarhoogwerker lichten wij ook een aantal andere machines toe die wij speciaal voor de tuinkassenbouw hebben ontwikkeld.

Wat is een schaarhoogwerker?

Een schaarhoogwerker is een werktuig waarmee personen en/of materiaal geheven kunnen worden naar een werkplek op hoogte. De voortbeweging van dit type hoogwerkers is meestal met wielen of rupsonderstel. Het platform waarop het materiaal, gereedschap en personen zich bevinden is volledig omgeven door hekwerk en kan soms in één, twee of in alle (vier) richtingen uitschuiven. De hefconstructie bevat “scharen” waaraan de schaarhoogwerker zijn naam ontleend. De hefconstructie kan bestaan uit meerdere “scharen” die op elkaar geplaatst zijn.

Kenmerken van schaarhoogwerkers op rupsonderstel

Schaarhoogwerkers onderscheiden zich doorgaans van andere (bijvoorbeeld telescoop- of knikarm) hoogwerkers door:

  • Grotere hefcapaciteiten (gewicht)
  • Doorgaans uitgerust met groter (m2) platform

Het belangrijkste verschil zit hem in de manier waarop de hoogwerker omhoog gaat, bij een schaarhoogwerker is dat verticaal en bij telescoop- of knikarm-hoogwerkers is er altijd sprake van een uitslag.

Een hoogwerker op rupsonderstel is stabieler en in staat om ook op minder stabiele ondergrond (denk aan zwaar/ruw terrein) goed te presteren. Zowel schaar-, telescoop- als knikarmhoogwerkers kunnen worden uitgevoerd met rupsonderstel. De BSE Ymond schaarhoogwerkers met rupsonderstel, worden vrijwel altijd uitgevoerd met (automatische) nivellerende werking, waardoor stabiliteit nog verder toeneemt.

Schaarhoogwerker in de tuinkassenbouw biedt stabiliteit en hefcapaciteit

Voor gebruik in de tuinkassenbouw blijken schaarhoogwerkers op rups een ideaal werktuig. Tijdens aanleg van de tuinbouwkas hebben de weersinvloeden (elementen) nog vrij spel op de bouwgrond die daardoor vaak vochtig en dus instabiel is. Normale hoogwerkers op banden komen snel vast te zitten. De efficiëntie neemt af, door vertragingen lopen de bouwkosten op. Alleen al daarom is een rupsonderstel ideaal in dit soort bouwmstandigheden.

Ook bieden schaarhoogwerkers op rups een groot platform met veel hefcapaciteit. Men werkt vaak met een bemanning van vier personen waarbij er veel activiteiten tegelijkertijd op hoogte kunnen worden uitgevoerd. Tijdens bijvoorbeeld het beglazen van tuinbouwkassen worden twee glaspakketten van ca. één ton per stuk op het dek gebracht. De grote hefcapaciteit, en de stabiliteit, is hier een vereiste om snel, veilig en efficiënt te beglazen. Ook heeft de toegenomen hefhoogte van kassenbouwmachines zoals schaarhoogwerkers er over de jaren toe geleid dat tuinbouwkassen steeds hoger gebouwd kunnen worden. De verwachting is dat de bouwhoogte blijft toenemen, bijvoorbeeld onder invloed van vertical farming.

BSE Bouwmachine voor kassenbouw

Eén van de gespecialiseerde kassenbouwmachines die wij door de jaren hebben ontwikkeld is de BSE Bouwmachine. Voorheen werd het kassenbouwmateriaal eerst uitgereden over de bouwkavel, waarna de delen op de grond aan elkaar werden gemonteerd. Door innovatie van de BSE machines en ontwikkeling van een kraan op het platform, kan tegenwoordig al het kassenbouwmateriaal meegenomen worden op de machine. Het grote voordeel hiervan is dat mensen niet meer in de klei de delen aan elkaar hoeven te monteren, wat fysiek zeer zwaar werk is. Ook blijft het materiaal schoon tijdens montage, wat heel veel schoonmaakkosten achteraf voorkomt. Bovendien gaat het kassenbouwen simpelweg veel sneller, omdat de hele eerste fase van uitrijden en monteren niet meer nodig is.  Hierdoor leveren de BSE bouwmachines al zeer snel rendement op.

BSE Glasmanipulators op schaarhoogwerker voor het beglazen van kassen

De Venlo kas is populair en de meest gebouwde kas ter wereld. Hij bestaat uit een skelet van verzinkt staal en aluminium en is met glazen ruiten bedekt. Oorspronkelijk was de standaard kapbreedte 3,20 meter, door het verder doorontwikkelen is de Venlo kas inmiddels in veel verschillende maten verkrijgbaar. Voor het neerleggen van de glasplaten in de Venlokassen hebben wij glasmanipulators ontwikkeld en gebouwd. Dit zijn speciale werktuigen bovenop op het platform van onze schaarhoogwerkers, waarmee glasplaten vacuüm getrokken worden om ze op te pakken en  in de nok van de kas te plaatsen. Voorheen werd dit gevaarlijke en zware werk met de hand gedaan door de kassenbeglazers.

De ontwikkeling van de glasmanipulators betekende een enorme sprong vooruit voor de arbeidsomstandigheden tijdens de bouw van tuinbouwkassen. Ook worden nu veel grotere glasmaten gebruikt, omdat de massa van de glasplaat geen limiterende factor meer is. Dankzij het vergroten van de glasmaat zijn minder ramen nodig, een ontwikkeling waardoor de tuinder met dezelfde oppervlakte meer rendement uit zijn kas weet te halen. In de glastuinbouw geldt namelijk als stelregel: 1% extra lichtdoorlaat geeft 1% extra teelt opbrengst.

Maatwerk hoogwerkers en tuinkassenbouw machines

Op al onze kassenbouwmachines bieden wij  een breed scala aan opties die de functionaliteit voor onze klanten nog verder verbeteren. Naast stabiliteitsfuncties worden machines bijvoorbeeld voorzien van omvormers voor 230V stroomvoorziening op het platform, maar eigenlijk kan vrijwel elke elektrische of hydraulische functies die passen binnen uw werkproces bedacht, ontworpen en gerealiseerd worden. BSE Ymond staat bekend om haar custom made oplossingen en flexibiliteit.

Schone dieselmotoren en gebruiksvriendelijke besturing

Normeringen voor uitstoot van dieselmotoren worden steeds strenger, daarom innoveren wij ook op dit vlak.  Het is altijd mogelijk om de nieuwste generatie diesels in te bouwen in nieuwe (en bestaande) kassenbouwmachines.

Wij verzorgen een naadloze integratie van de krachtbron in de gehele besturing van de machine. Hierbij wordt de besturing zo ingericht dat de uitstoot van de motor zo laag mogelijk is. Ook wordt standaard een uitgebreide grafische display opgebouwd op de machines. Dit helpt u om inzicht te krijgen in de status van de machine en het onderhoud ervan. Bovendien helpt het display in veel gevallen om storingen op te kunnen lossen zonder dat daar een multimeter voor nodig is.

Elektrische aandrijving in het type schaarhoogwerkers, vooral als deze in zwaardere omstandigheden moeten opereren, is nog niet wenselijk. Dit komt door de beperktere operationele tijd. Als de elektrische technologie zich nog verder ontwikkeld, waarbij vooral de levensduur toeneemt en de laadtijd verkort, dan is elektrische aandrijving niet uitgesloten. Uiteraard blijft BSE Ymond als innovator op het gebied van hoogwerkers dit scherp in de gaten houden.

Kassenbouwmachines bij BSE Ymond

schaarhoogwerker-in-tuinkassenbouw

Heeft u een specifieke vraag over één van onze machines of twijfelt u nog welke machine geschikt is voor uw werkzaamheden? Wij streven er altijd naar om de machine te bouwen die het best bij u past. Onze machines zijn volledig op klantwens te bouwen en alles is er op gericht om meerwaarde voor u te creëren met een machine die optimaal in uw werkproces past. Bent u benieuwd? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden van onze hoogwerkers of kassenbouwmachines. Neem contact op per e-mail of telefoon.