Uit welke onderdelen bestaat een hoogwerker?

Al 25 jaar ontwerpen en bouwen wij als OEM’er voor onze opdrachtgevers machines. Onze core-business is hoogwerkers. Waarvan de schaarhoogwerker op rupsonderstel als BSE Ymond’s specialisme gezien kan worden. Daarom besteden we extra aandacht aan deze unieke machine. In dit eerste artikel beginnen we bij het absolute begin, de hoogwerker. We leggen uit wat een hoogwerker is en uit welke diverse (basis)onderdelen de hoogwerker is opgebouwd.

Hoogwerkers zijn speciale machines die het mogelijk maken personen en materiaal veilig op hoogte te brengen en daar te laten werken. De hoogwerker is een goed alternatief voor steigers, vooral wanneer de werkzaamheden van korte duur zijn. Hoogwerkers worden veelal ingezet in de bouw, industrie en techniek. BSE Ymond is al jarenlang een belangrijke leverancier aan partijen actief in bijvoorbeeld de kassenbouw of spooraanleg en/of onderhoud. Een hoogwerker kan door ons op elke manier op specifieke markten toegespitst worden. Dat komt doordat wij hoogwerkers op bestelling ontwerpen en bouwen. Dat noemen we custom made. We gaan nu in op de basis en we vertellen uit welke onderdelen een hoogwerker bestaat.

Uit welke onderdelen bestaat een hoogwerker?

Voor dat we ingaan op de verschillende onderdelen moeten we het eerst hebben over de verschillende soorten (uitvoeringen). Hoogwerkers komen in diverse uitvoeringen, vormen en maten. We onderscheiden drie verschillende typen hoogwerkers:

  • Schaarhoogwerker
  • Telescoophoogwerker
  • Knikarmhoogwerkers

Ook kan een hoogwerker bestaan uit een combinatie van bovenstaande typen.

Wat elk van deze hoogwerkers gemeen hebben is dat zij bestaan uit een onderstel, de hefconstructie en het platform. Het onderstel bestaat uit de aandrijving. Dat kan zijn in de vorm van wielen, rupsbanden of, bij een stationaire hoogwerker, de stempels. Ook hier zijn combinaties mogelijk. De hefconstructie is een schaar, telescoop of knikarm, afhankelijk van het type hoogwerker. Op of aan de hefconstructie bevindt zich het bordes of de werkbak vanaf waar de werkzaamheden worden uitgevoerd. Soms zie je combinaties, wij ontwikkelden bijvoorbeeld schaarhoogwerkers waar op het platform of onderstel een knikarm of andere constructie werd gemonteerd.

Het onderstel van een hoogwerker

In het onderstel van een hoogwerker bevindt zich de aandrijving en techniek om een hoogwerker te verplaatsen en stabiliseren. De techniek die hiervoor gebruikt wordt is een verbrandingsmotor, accu’s of hybride systemen als krachtbron en hydrauliekmotoren als aandrijving

Het onderstel is natuurlijk belangrijk voor de verplaatsing maar ook voor de veiligheid (stabiliteit). De hoogwerker verplaatst zich op wielen of rupsbanden. Afhankelijk van de hoogwerker en de toepassing zijn ook stempels, voor meer stabiliteit, onderdeel van het onderstel. De hoogwerkers  zijn 2 of 4-wiels aangedreven en we leveren doorgaans rupsonderstellen met twee rupsen. Er zijn ook hoogwerker onderstellen met 4 rupsen, waarbij de wielen vervangen worden door compactere rupsbanden.

BSE Ymond is zoals eerder al gememoreerd gespecialiseerd in klant specifieke hoogwerkers op rups. Onze kracht zit in de grote machines, hoogwerkers met veel hefcapaciteit en grote werkbordessen. Kies je voor gewone wielen onder zo’n machine dan moeten die groot genoeg zijn om het geheel te kunnen dragen. Met rupsbanden houden we de hoogwerker compact, de draagkracht groot en breed inzetbaar. Daarnaast bieden rupsbanden extra grip en stabiliteit op verschillende soorten grond waardoor onze hoogwerkers zeer geschikt zijn voor werkzaamheden onder slechte omstandigheden, zoals het rijden op klei, zand of veengrond. Onze hoogwerkers worden bijvoorbeeld veel toegepast in de tuinkassenbouw, bij het bouwen, beglazen, aanbrengen van schermdoeken en afmonteren van kassen.

Afhankelijk van de hefhoogte, de ondergrond en de stabiliteit van de hoogwerker moet deze met het oog op veiligheid soms gestempeld worden zodat de machine stabiel staat op één plek tijdens de werkzaamheden. Echter, het stempelen hoeft minder (snel) gedaan te worden als een hoogwerker beschikt over een rupsonderstel. Ook nivelleren, rechtstellen (automatisch, semi-automatisch of handmatig), draagt bij aan meer stabiliteit en verminderde noodzaak om te stempelen. Een schaarhoogwerker gaat altijd verticaal omhoog. In vergelijking met bijvoorbeeld een knikhoogwerker is er dus geen sprake van horizontale uitslag en dus meer stabiliteit (kracht x arm). Wel kan bij een schaarconstructie het platform eventueel uitschuiven (in één of meerdere richtingen), waardoor enige horizontale uitslag wel mogelijk is.

De hefconstructie van een hoogwerker

Zoals eerder beschreven kent een hoogwerker diverse mogelijke hefconstructies met elk eigen kenmerken en mogelijkheden. Wij zijn gespecialiseerd in de schaarconstructie. Een schaarhoogwerker maakt een verticale verplaatsing mogelijk. Anders dan bij een knikarm of telescoopconstructie wordt u in een rechte, verticale lijn naar het werkgebied gebracht en blijft de machine vaak binnen de contouren van de onderwagen.

Het grote voordeel van een schaarhoogwerker is de grote hefcapaciteit, waarmee u ook zware constructiedelen mee kunt nemen naar een werkplek op hoogte.

Wilt u niet alleen verticaal de hoogte in, maar ook een grote vlucht maken? Dan heeft u een knikarm- of telescoophoogwerker nodig.  Deze typen hoogwerkers gaan eerst omhoog en schuiven daarna horizontaal uit naar een ander punt. Met deze typen hoogwerkers kunt u vaak hoger komen, bijvoorbeeld tot 100 meter. Een nadeel van deze hoogwerkers is het werkoppervlak. Deze is door de lange arm en de horizontale vlucht, uitgevoerd met een in vergelijking aanzienlijk kleinere werkoppervlak. Meestal maar geschikt voor één of twee personen en minder totaalgewicht. Wij hebben grote schaarhoogwerkers ontwikkeld waar t/m 8 personen op kunnen werken, maar het juiste type hoogwerker is natuurlijk afhankelijk van de werkzaamheden.

Het platform van een hoogwerker

Platform van een schaarhoogwerker ontworpen en gebouwd door BSE Ymond

Zoals hierboven beschreven is onze specialiteit de schaarhoogwerker op rups. Met de schaar kunnen we een relatief groot bordes stabiel omhoog brengen, waardoor de werkruimte groot is. Het voordeel hiervan is dat u de hoogwerker tijdens één klus minder vaak hoeft te verplaatsen, waardoor u efficiënter kunt werken.

Wilt u meer weten over hoogwerkers of machinebouw? Neem contact op met BSE Ymond. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden per e-mail of telefoon.