De agrarische sector plaatst eenvoudig beschermingsdoek met AGRO Reel System

Hoe beschermt u uw gewassen tegen nachtvorst? Ons AGRO Reel system is ontwikkeld om netdoek, vliesdoek, wildnet en insectengaas eenvoudig en efficiënt uit te rollen en zo uw gewas eenvoudiger te beschermen. In dit blog vertellen we u hoe het AGRO Reel system is ontworpen door de specifieke vraag van een lelieteler om zijn jonge gewas te beschermen, welke mogelijkheden ons system biedt én in welke markten het AGRO Reel system nog meer toegepast wordt.

Uniek ontwerp voor de agrarische sector: Het AGRO Reel system

Het AGRO Reel system is een machine om machinaal beschermdoek aan te brengen op tuinbouwgewassen. Het werktuig wordt gekoppeld aan een landbouwtractor waarna u de diverse soorten net of doek eenvoudig over de gewassen in volle grond uitspreid.

Het AGRO Reel system is ontwikkeld om efficiënt vliesdoek te plaatsen

Het AGRO Reel system is in 2015 ontwikkeld naar de vraag van een lelieteler. Zijn uitdaging was heel eenvoudig: bij nachtvorst kan hij kiezen tussen het continue besproeien van zijn gewas, zowel ’s nachts als overdag, of het gewas afdekken met doek. Beschermingsdoek moet in dat geval ’s avonds geplaatst worden en na de vorstperiode weer verwijderd om weer te kunnen spuiten. Het neerleggen en oprollen van het vliesdoek of agrocover is een zeer arbeidsintensief proces dat vaak herhaald moet worden en dus zocht de lelieteler naar een efficiëntere manier.

Ontwerp van het AGRO Reel system

Het AGRO Reel systeem is uitgevoerd met een opklapbare boogconstructie, zo is de machine geschikt voor vervoer over de weg én breed genoeg om doek tot 18 meter breed te leggen. Achter deze speciale constructie zit een wiskundig model die ervoor zorgt dat het doek “uit zichzelf” breed wordt uitgespreid. Het systeem is uitgevoerd met verwisselbare haspels. Afhankelijk van de dikte van het doek kan er ongeveer 1 hectare doek op een haspel. Met het hydraulische aandrijfsysteem wordt de haspelsnelheid goed afgesteld op de rijsnelheid en dankzij de hydraulisch aangedreven stuurarm wordt het doek gelijkmatig op de haspel gerold bij het oprollen. Om gebruikersgemak te vergroten is het systeem zo ontworpen dat deze ook in de fronthef van de tractor gemonteerd kan worden. Tijdens oprollen kan zo ook vooruit gereden worden met de tractor.

Automatisch plaatsen van doek beschermt jong gewas optimaal

Verschillende systemen maken het mogelijk beschermingsdoek of net over gewassen te plaatsen, maar het AGRO Reel System is het enige systeem waarmee u het doek automatisch over de hele breedte uitspreid. Hierdoor hoeft u niet meer door het gewas te lopen of het doek over uw gewas te slepen en voorkomt u veel schade aan uw gewas.

Groenteteelt

Type beschermingsdoek

Het AGRO Reel System wordt gebruikt voor het plaatsen van verschillende typen doeken en netten:

Wildnet/insectengaas   : Dit type doek met een meer open structuur wordt weinig beïnvloed door de wind en biedt een goede bescherming tegen vogels, hazen, konijnen en ongedierte. Een vergelijkbaar doek met iets fijnere mazen is het insectengaas.

Netdoek/Agrocover       : Dit is een sterk doek met een geweven structuur, de structuurdichtheid ligt tussen wildnet en vliesdoek in. Dit type doek wordt toegepast voor vervroeging en vorstbescherming.

Vliesdoek                         : Dit type doek is gespoten en heeft een vrij dichte structuur. Dit type doek wordt veel gebruikt voor vervroeging en vorstbescherming, maar biedt minder bescherming tegen wind en wild.

Eenvoudig en efficiënt doek plaatsen met AGRO Reel System

Hoe lang bent u bezig met het plaatsen van uw beschermingsdoek en met hoeveel mensen voert u deze werkzaamheden uit? Met het AGRO Reel System plaatst u doek of net vier à vijf keer sneller, met slechts drie personen; één persoon op de trekker en twee personen achter de machine, aan de zijkant van het doek.

De chauffeur op de trekker rijdt met de machine in de hefinrichting door de paden in het gewas en regelt traploos de draaisnelheid van de haspel. De twee personen aan de rand van het doek begeleiden het doek en leggen het vast. Wij adviseren het gebruik van grindzakjes voor het vastmaken van doek.

Andere soorten teelt

Inmiddels heeft het AGRO Reel system zijn weg gevonden in veel soorten teelt op de volle grond, zoals:

  • Vorstbescherming in lelieteelt
  • Bescherming tegen wildschade in boomteelt
  • Vervroeging van het gewas in slateelt
  • Vervroeging en bescherming tegen wildschade in aardappelteelt

Doorontwikkeling

In de afgelopen jaren is het AGRO Reel system steeds verder verfijnd en doorontwikkeld. Zo is de boogconstructie wat lager gemaakt om de invloed van de wind te verkleinen en is de haspelaandrijving verbeterd om onderhoud aan de haspels verder te verminderen. De doorontwikkeling van het product maakt deze steeds gebruiksvriendelijker, efficiënter en minder onderhoudsgevoelig.

Het AGRO Reel System is volledig door ons ontworpen en wordt door ons gefabriceerd. Heeft u interesse? Wij hebben regelmatig voorraad. Informeer vrijblijvend naar een demonstratie bij u op locatie om alle voordelen van het system te ervaren. BSE Ymond BV is telefonisch bereikbaar op 0251249704 of op info@bseymond.nl