Elektrificatie van railsteiger

Recentelijk heeft BSE Ymond de railsteiger van een railinfra opleidingsinstituut geëlektrificeerd.  Dit is een spoorgebonden rollende steiger die wordt gebruikt om instructie over bovenleiding montage en inspecties te geven aan studenten. Door de railsteiger kan men makkelijk dichtbij de (buitendienst gestelde) bovenleiding instructie geven aan een groep studenten. Als belangrijke voordelen van elektrificatie worden vooral de afwezigheid van (hard) motorgeluid en uitlaatgassen genoemd. Bovendien paste elektrificatie ook perfect in de verduurzaming ambities van het opleiding instituut.   

Voorheen werd de railsteiger voor het rijden over het spoor aangedreven met een dieselmotor met daaraan gekoppeld een 3 fasen generator. De spooras van de railsteiger werd dan met een frequentieregelaar en 3 fasen motor (5,5kW) direct aangedreven.  De diesel met 3 fasen generator is nu vervangen voor een accupakket met drie één fase omvormers van ca. 3,5kW per stuk. De drie omvormers werken hierbij zo samen dat zij een driefase net vormen. Hierdoor is de rest van de besturing hetzelfde gebleven en konden alle componenten van de aandrijving, behalve de dieselmotor/tank, behouden blijven. De capaciteit van het accupakket van ca. 10 kWh is ruim voldoende om enkele uren per dag les te kunnen geven op de railsteiger. De drie omvormers kunnen werken als omvormer, maar ook als lader. Zo wordt extra benodigde hardware voor het laden van het accupakket vermeden. Door middel van een 3 fasen aansluiting op de laadplaats op het spoor wordt het accupakket geladen. Voor de veiligheid is het rijden uitgeschakeld zolang er walstroom aanwezig is.

Hier vind u een link naar een ander elektrificatie project, elektrificatie van Haulotte hoogwerker, wat wij recentelijk hebben uitgevoerd.

Mocht u interesse hebben in het elektrificeren van uw hoogwerkers of rail/weg voertuigen, dan willen wij graag in een persoonlijk gesprek met u de mogelijkheden bespreken. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer +31(0)251-249704 of via info@bseymond.nl. U kunt ook het contactformulier gebruiken, wij reageren dan zo spoedig mogelijk.

Bedieningspaneel/HMI voor elektrische aandrijving