Magneta: Magnetic Inspection Vehicle (MIV)

miv1groot-300x199-8736523De magneta is een rail-weg voertuig die het ruimen van slijpresten uit de ballast op het spoor heeft gerevolutioneerd. Dit innovatieve voertuig kan volautomatische staal en slijpresten uit het ballast op het spoor ruimen. Slijpstof speelt steeds vaker een rol bij storingen aan treinen en railinfra en daarom worden eisen, vanuit onder andere Prorail, rondom de aanwezigheid van slijpstof en staalresten in de ballast steeds strenger.

De gehele opbouw is gebouwd op een VOLVO FM 420pk EEV 6×2 bakwagen, voorzien van een railonderstel opgebouwd door SRS Sjolanders. Het voertuig beschikt over een aantal magneten welke neergelaten kunnen worden tot vlak boven de ballast naast en tussen de spoor rails. Een aantal lopende banden zorgt vervolgens voor transport en verzameling van staaldelen en slijpresten die door de magneten worden opgepakt. Op deze manier kan wat voorheen een arbeidsintensieve procedure was veel sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Voorheen moest men al lopende door de ballast de slijpresten handmatig opruimen. Deze methode was zwaar met veel uitval van personeel tot gevolg. Door de komst van de MIV is dit niet langer nodig.

Ontwerp Magnetic Inspection Vehicle

BSE Ymond heeft het ontwerp en configuratie van de magneetbanden, in nauwe samenwerking met diverse leveranciers en de opdrachtgever voor haar rekening genomen. Ook heeft BSE Ymond een watermanagementsysteem en een hoogwerker geheel in eigen beheer ontworpen en gebouwd voor dit unieke voertuig. Deze units zijn uitwisselbaar waardoor er een geweldig multifunctioneel voertuig is ontstaan. Multifunctionaliteit was ook één van de uitgangspunten bij de ontwikkeling van dit imposante voertuig. Ook is er een afneembare sneeuwborstel met het voertuig meegeleverd waardoor sneeuw en vuil van overwegen afgeveegd kan worden. Het voertuig is ook voorzien van vele (infrarood)camera’s. Deze camera’s kunnen gebruikt worden tijdens het werkproces en om de staat van het spoor vast te leggen op beeldmateriaal. Achteraf kunnen de beelden geanalyseerd worden en kan (preventief) onderhoud aan baanvakken op tijd worden ingepland.

https://www.youtube.com/watch?v=RpMszBdDPwo