Wanneer en waarom kies je voor een schaarhoogwerker?

Weet u waarom u voor een schaarhoogwerker kiest en niet voor bijvoorbeeld een hoogwerker met een telescooparm? In dit blog leggen wij u uit welke eigenschappen van de schaarhoogwerker uniek zijn ten opzichte van andere hoogwerkers, wanneer en waarom u voor een schaarhoogwerker kiest. Zo biedt een schaarhoogwerker onder andere meer stabiliteit op moeilijk terrein én een grote hefcapaciteit.

Wat is een schaarhoogwerker?

Een schaarhoogwerker is een machine waarmee personen en materiaal verticaal omhoog gebracht kunnen worden naar een hoger gelegen werkgebied.

De schaarwerkers met rupsonderstel en het type voor gebruik op rails is al sinds de oprichting één van onze absolute specialismes. BSE Ymond ontwerpt en bouwt als OEM’er al bijna 25 jaar deze typen hoogwerkers. Naast de ontwikkeling en productie van schaarhoogwerkers verzorgen wij training van personeel dat werkt met een schaarhoogwerker. Ook kunt u bij ons terecht voor onderhoud aan schaarhoogwerkers en het keuren van uw schaarhoogwerker. De trainingen, het onderhoud en de keuringen voeren wij ook uit voor en of met andere merken. Kortom, BSE Ymond is als het schaarhoogwerkers betreft een absolute specialist.

Waarom kiezen voor een schaarhoogwerker?

In het algemeen wordt een hoogwerker altijd ingezet bij werkzaamheden op hoogte. Daarbij is een hoogwerker een alternatief voor andere middelen om mensen en materialen mee de hoogte in te krijgen, zoals een steiger. De belangrijkste redenen om voor een hoogwerker te kiezen zijn mobiliteit en de bereikbaarheid van het werkgebied. Een hoogwerker is eenvoudig te verplaatsen, zonder deze zoals bij een steiger volledig af- en op- te moeten bouwen. Daarnaast kunnen hoogwerkers hoeken maken en stabiliteit bieden op plekken waar dat met een steiger niet mogelijk is.

Maar wanneer kies je specifiek voor een schaarhoogwerker? De voornaamste redenen om te kiezen voor een schaarhoogwerker zijn:

  • Meer stabiliteit door ontbreken uitslag (gaat verticaal de hoogte in)
  • Grote hefcapaciteit
  • Groot platform

Elk van deze redenen lichten we toe apart toe.

Meer stabiliteit

De constructie van een schaarhoogwerker zorgt ervoor dat het platform verticaal omhoog (en omlaag) gaat. In vergelijking met een bijvoorbeeld een knik- of telescoop-hoogwerker is er dus geen sprake van uitslag. Zoals bekend draagt het ontbreken van uitslag (hefboomwet: kracht x arm) bij aan meer evenwicht en stabiliteit. Wil je dus veel gewicht in de vorm van mensen en/of goederen omhoog brengen, dan is een schaarhoogwerker geschikter dan een ander type hoogwerker.

Grote hefcapaciteit

Wist u dat de hefcapaciteit van onze schaarhoogwerkers tot drie ton is? Een schaarconstructie kan een aanzienlijk hogere hefcapaciteit dragen dan een knik- of telescooparm. Dat biedt vooral voordelen als u een relatief grote werkruimte voor meerdere personen of zwaar materiaal omhoog wilt krijgen. Mede door de zeer grote hefcapaciteit van schaarhoogwerkers betekent dat ook dat de maximale hoogte van een schaarhoogwerker beperkt is tot 31 meter.

schaarhoogwerker-met-platform

Groot platform

Kenmerkend aan de schaarhoogwerker is dat dit type hoogwerker, in tegenstelling tot een hoogwerker met een knik- of telescooparm, geschikt is voor het dragen van een platform. Met een schaarhoogwerker bent u dus niet beperkt tot een bak voor de bovenste constructie.

Een platform biedt efficiëntie voordelen. Vanwege de grootte kunnen meerdere mensen tegelijkertijd aan het werk zijn en kunt u een groter werkgebied in één keer bewerken. Onze scharen zijn ontwikkeld om stabiliteit te bieden aan grote platforms, zodat werknemers in de lucht veilig heen en weer kunnen bewegen, zonder dat het bordes heen en weer schudt. Daarnaast zijn onze platforms, indien gewenst, uitschuifbaar in één, twee of vier richtingen om op ieder gewenst moment het werkgebied uit te breiden.

We bespraken nu de voor- en nadelen van een schaarhoogwerker. Maar zoals eerder al beschreven is BSE Ymond een topspecialist als het gaat om een specifieke soort schaarhoogwerker: die op een rupsonderstel. Wanneer kies je dan voor dit soort? De voornaamste redenen om te kiezen voor een schaarhoogwerker met rupsonderstel zijn:

  • Meer stabiliteit op onverhard (moeilijk) terrein
  • Sneller, beter en veiliger verplaatsen

Deze redenen lichten we toe apart toe.

Meer stabiliteit op moeilijk terrein

Een schaarhoogwerker met een onderstel van rupsbanden, biedt veel stabiliteit op ruw of juist zacht terrein zoals zand, klei of veen. Door de lichtere bodemdruk biedt een schaarhoogwerker op rupsbanden in deze omstandigheden de maximale zekerheid dat de hoogwerker niet vastloopt of omvalt.

Voor extra stabiliteit en veiligheid, bijvoorbeeld wanneer het werkterrein zich acht meter of hoger boven de grond bevindt, kan een schaarhoogwerker gestempeld worden. Onze schaarhoogwerkers worden (eventueel) uitgerust met nivellerende functies. Dat wil zeggen dat de schaarhoogwerker, handmatig of automatisch afhankelijk van uw keuzes, op een scheve ondergrond tot vijf graden gecorrigeerd kan worden en dus waterpas staat.

Staat u bijvoorbeeld op een acht graden scheve ondergrond, kan dit met vijf graden gecorrigeerd worden tot drie graden. Met drie graden scheefheid mag u met een schaarhoogwerker nog steeds de hoogte in, in tegenstelling tot met bijvoorbeeld een telescoophoogwerker.

Sneller, beter en veiliger in verplaatsingen

Schaarhoogwerkers op een rupsonderstel worden ingezet op moeilijk begaanbaar terrein. Simpelweg omdat ze minder snel (of helemaal niet) vast komen te zitten. Dit is verreweg het belangrijkste voordeel van een rupsonderstel.

Maar er zijn meer voordelen aan dit onderstel verbonden. Door de hogere stabiliteit van een schaarwerker op rupsonderstel kan de machine verplaatsen, zonder het platform naar beneden te halen. Uit veiligheidsoverwegingen is de hoogte van het platform dan beperkt tot maximaal 8 meter. Met andere schaarwerkers (op bijvoorbeeld wielen) moet er doorgaans eerst gezakt worden, dan uitgestempeld worden, vervolgens een stuk verplaatst worden, waarna er eerst opnieuw gestempeld moet worden alvorens het platform weer omhoog mag. Deze stappen kosten veel extra tijd en de efficiëntie neemt af.

BSE Ymond is gespecialiseerd in schaarhoogwerkers op rupsbanden, maar leveren ook met grote regelmaat schaarhoogwerkers op andere onderstellen. Afhankelijk van uw wensen en werkzaamheden bouwen wij onderstellen voor normale banden of spoorwielen.

Wanneer kies je voor een schaarwerker?

De verschillende voordelen van een schaarhoogwerker maken dat u kiest voor een schaarhoogwerker als u:

  • Verticaal omhoog wilt naar een hoger gelegen werkgebied tot 31 meter
  • Werkt op een moeilijk terrein met een ruwe, zachte of scheve ondergrond
  • De hoogwerker tijdens de werkzaamheden efficiënt wilt verplaatsen
  • Meer hefcapaciteit oftewel meer personen en/of zwaar materiaal omhoog brengen
  • Met meerdere personen op een groter oppervlak werken

Onze schaarhoogwerkers worden bijvoorbeeld vaak toegepast in de kassenbouw, tunnelbouw, gevelwerk en werkzaamheden aan het spoor.

Wilt u meer weten over onze schaarhoogwerkers of engineering diensten? Neem contact op met BSE Ymond. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden per e-mail of telefoon.