Railwegvoertuig van Asset Rail krijgt nieuw leven

De binnensteden gaan op slot voor dieselvoertuigen. Ook kostbare, specialistische railwegvoertuigen dreigen hierdoor een belangrijk werkterrein kwijt te raken – terwijl vervanging door nieuw materieel enorme investeringen vraagt. Voor Asset Rail leverde BSE Ymond een uniek staaltje vakmanschap: de complete ombouw van een railwegvoertuig uit 2007 naar de nieuwste standaarden, met volledige certificering én binnen de krappe deadline van 1 januari 2025.

“Asset Rail vroeg ons: kunnen jullie een nieuwe Euro 6 vrachtwagen onder de bestaande opbouw van een “automontagewagen” plaatsen, zodat die de komende jaren mee kan in de binnenstad? Door milieuzones mogen oudere vrachtwagens de binnenstad namelijk niet meer in,” vertelt Jaap Beentjes, directeur van BSE Ymond. “En er zat druk achter: voor 1 januari moest het voertuig op kenteken, dan kan hij tot 2030 de milieuzones in”.

“Maar dit was geen simpele truck-omruil. Door strengere veiligheidsnormen en eisen vanuit de RDW, prorail en de Machinerichtlijn moesten wij de complete CE-markering en certificering overnemen én vernieuwen. We moesten het voertuig zo grondig aanpassen dat het technisch eigenlijk een compleet nieuwe machine werd, maar met behoud van het vertrouwde opbouw voor werkzaamheden aan de bovenleiding op het spoor.”

Nieuwe eisen, nieuwe techniek

De technische uitdaging was fors. Niet alleen moest de oude opbouw op een modern Volvo-chassis worden geplaatst, ook het complete veiligheidssysteem moest worden herzien.

“De eisen aan het veiligheidssysteem zijn sinds 2007, bouwjaar van het huidige voertuig, enorm toegenomen. Dat betekende onder meer redundantie in belangrijke componenten en een volledig nieuw elektrisch systeem, compleet met diagnosemogelijkheden via een gebruikersinterface in de cabine. Allereerst moest het voertuig voldoen aan vier afzonderlijke certificeringen: als werktuig, railwegvoertuig, hoogwerker en natuurlijk de toelating op kenteken. Vervolgens stelde de RDW aanvullende eisen, wat vroeg om substantiële aanpassingen aan de constructie.

Een van die aanpassingen ging om de achterbumper. De originele bumperconstructie, ontworpen in 2007, voldeed niet meer aan de huidige, strengere RDW-eisen. Dat betekende dat we opnieuw moesten rekenen aan de constructie, waarbij bleek dat de bestaande oplossing onvoldoende sterk was bij aanrijdingen. We hebben daarom in korte tijd een compleet nieuw bumperconcept ontwikkeld. Met behulp van geavanceerde rekenmethodes hebben we voldoende sterkte binnen de beperkte beschikbare ruimte gecreëerd. Ook aan de voorkant moest een extra bumper worden gerealiseerd, inclusief alle benodigde verlichting volgens de nieuwe normen. Deze constructieve aanpassingen laten goed zien hoe diepgaand de ombouw is geweest: het ging niet alleen om technische vernieuwing, maar ook om het waarborgen van veiligheid en wettelijke toelating.”

Teamwork onder hoge druk

“Waar ik het meest trots op ben? Dat we dit met het hele team in korte tijd hebben neergezet,” zegt Beentjes. “Iedere uitdaging – van constructieproblemen tot last-minute eisen vanuit RDW – hebben we samen opgelost. We gaan gewoon aan de slag en zorgen dat het resultaat er komt. Onze engineers rekenen niet alleen, ze bouwen het zelf. Wat je tekent, moet ook echt te maken zijn. Die praktijkervaring maakte ook in dit project weer het verschil.”

BSE Ymond schakelde direct tussen partijen als Volvo, RDW en de opdrachtgever, hield het tempo hoog en had tegelijk ook oog voor detail. “Uiteindelijk is het voertuig als nieuw opgeleverd. De opdrachtgever wilde het zo netjes dat zelfs de opbouw opnieuw gespoten is. Er kwamen al reacties: ‘Hebben jullie een compleet nieuwe wagen gekocht?’ Zo goed is het eindresultaat.”

Meer dan techniek: totaaloplossing voor de klant

Na oplevering verzorgde BSE Ymond ook de opleiding van het Asset Rail-team. In totaal werden 33 machinisten getraind in de bediening en het basisonderhoud van het voertuig. Door deze opleiding zijn zij voortaan minder afhankelijk van externe service, wat bijdraagt aan meer zekerheid en continuïteit in het gebruik.

Voor Asset Rail levert de ombouw meer op dan alleen milieutoegang:

  • Minstens 50% kostenbesparing ten opzichte van nieuwkoop
  • Verlenging van de levensduur met jaren
  • Meer grip op onderhoud
  • In staat zelf veel storingen en bedieningsfouten op te lossen

Voor wie is deze aanpak interessant?

BSE Ymond is de partner voor bedrijven die een unieke machine of prototype willen ontwikkelen, waarbij meerdere technische disciplines samenkomen. Wij bieden het volledige traject: van eerste idee, ontwerp en engineering tot realisatie, certificering en opleiding van gebruikers. Wat ons onderscheidt is dat we alles in eigen huis hebben: elektrotechniek, hydrauliek, constructie, besturing én de praktijkervaring om niet alleen te tekenen maar ook te bouwen. Bedrijven kiezen voor ons als ze niet meerdere leveranciers willen aansturen, maar één partij zoeken die het totaalplaatje levert en snel kan schakelen. Onze expertise strekt zich uit van railwegvoertuigen tot werktuigen voor bijvoorbeeld industrie en tuinbouw vooral als het gaat om specialistische oplossingen, kleinschalige series of complexe modificaties waar standaardleveranciers afhaken.

“Wij zijn er voor bedrijven die hun hele project bij één partij willen neerleggen, van idee tot eindproduct,” zegt Beentjes. “Omdat we alles zelf doen, garanderen we korte lijnen, vakmanschap en snelheid.”

 

Toekomst: groeiende behoefte aan slimme oplossingen

Met de aangescherpte milieunormen en toenemende vraag naar elektrificatie ziet Beentjes een groeiende markt voor slimme ombouw en modernisering. “Veel bedrijven zitten met verouderde voertuigen die door veranderende wet- en regelgeving niet bruikbaar meer zijn. Nieuwe voertuigen aanschaffen betekent dat je de oude voertuigen afschrijft én veel moet investeren. Wij laten met dit project zien dat toekomstbestendig maken vaak slimmer én voordeliger is dan vervangen.”

BSE Ymond bedankt in de eerste plaats Asset Rail voor het vertrouwen en de samenwerking. Daarnaast zijn we ook dank verschuldigd aan de RDW en dan met name de keurmeester die bereid was om mee te denken en helpen om dit unieke project voor 1 januari op kenteken te krijgen. Zonder hem was dit nooit gelukt.

Heeft u ook een uniek vraagstuk? Neem gerust contact op, we denken graag mee.